Regeringen kör över kommunens skoterförbud

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kör över Kiruna kommun angående tillfälliga skoterförbudsområden inom Könkämä och Laevas samebyar. Detta genom att man i dag beslutade att ändra kommunens beslut – och det kan komma att ge konsekvenser nästa vinter.

Bakgrunden är att Könkämä och Leavas sameby ansökte om tillfälligt skoterförbud för större område, en längre tid och tidigare än vanligt.

Det hade Kiruna kommun synpunkter på och gjort förändringar i ansökan. Till exempel att allmänheten ska få åka till sina stugor samt få köra skoter under den tiden man ansökt om.

”Regeringen har inte kunskap”

Det innebar att Könkämä och Leavas sameby överklagade till regeringen, och nu har regeringen gett samebyarna rätt i frågan.

– Jag tycker att det är en fingervisning till att regeringen i princip går på samebyns ansökan. Jag skulle kunna säga att delar av regeringen inte har kännedom och kunskap om hur det ser ut hos oss, säger Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna (S).

Kommunalrådet vill exemplifiera regeringens beslut eftersom man inte får köra till och från sin stuga, detta eftersom man nu måste söka dispens. Hon citerar högt från beslutet:

– Möjligheten att framföra skoter för gemene man kan inte anses utgöra ett sådant allmänt intresse som har stöd i lag.

Själv kommenterar kommunalrådet ärendet såhär:

– Det är inte det vi säger, då hade vi inte antagit förbudsområden. Utan vad vi säger att det är väglöst land där det inte finns annat transport medel, ska man då inte ta sig till sin stuga? Det tycker jag att det skall vara självklart att få göra.

Saknar stöd

Anser ni att regeringen har större kunskap än ni i de här frågorna?

– Nej, vi anser att de har en god kunskap om lagstiftningen. Men jag anser inte att de har lika god kunskap om hur det ser ut i våra områden.

Känner ni er överkörda av Regeringen?

– Ja, inte känner vi att vi har stöd i de här frågorna, säger Zakrisson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer