Det gamla dagbrottet i Norvijaur är i dag fyllt med kristallklart och smaragdfärgat vatten. Nu säger regeringen nej till ny brytning i området. Foto: Erica Olofsson/SVT

Regeringen: Nej till kalkbrott i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Företagsjätten BDX vill öppna ett kalkbrott i Norvijaur – två mil från omtvistade gruvområdet i Kallak. Frågan har varit uppe på regeringsnivå och nu är beslutet fattat – ansökan avslås.

Det är två riksintressen som har stått mot varandra i Norvijaur, Jokkmokks kommun. Och som många gånger förr handlar det om rennäringen och gruvnäringen.

Tidigare har Länsstyrelsen och SGU sagt nej till kalkbrytning på platsen med hänsyn till renskötseln. Däremot sa Statens fastighetsverk ja och ärendet hamnade på regeringens bord som väljer att avslå ansökan.

BDX svarar i ett mejl till SVT Norrbotten att de accepterar regeringens beslut och att de har förståelse för rennäringens intressen.

Två personer badar och en hoppar från kalkklipporna i Norvijaur. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.