Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer göra allt för att kunna ta emot ukrainska patienter”, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Norrbotten kan komma att vårda skadade från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Personer som blivit skadade i kriget i Ukraina kan komma att få vård i Norrbotten. Samtidigt förbereder sig regionen för eventuella kristider – och säkerställer varor som det kan bli brist på.

Det var under måndagen som Socialstyrelsen skickade ut en frågeställning till regionerna i landet.

Myndigheten ville ha svar om de kan ta emot ukarinska patienter och om de kan undvara medicinsk utrustning då det finns ett stort behov av detta i Ukraina.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Vi kommer göra allt för att kunna ta emot ukrainska patienter om Socialstyrelsen ställer frågan till oss, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Förbereder sig för kristider

Region Norrbotten har även startat ett riskanalysarbete för att säkerställa tillgången på varor som det kan bli brist på ifall att tillgången begränsas. Det handlar alltså om exempelvis livsmedel, drivmedel, läkemedel eller andra produkter som regionen behöver.

– Vi måste säkerställa att vi kan bedriva vård även om det mest tråkiga inträffar, säger Nordmark Nilsson.

Länsstyrelsen följer även utvecklingen i Ukraina och har beslutat att gå upp i en förstärkt TiB-organisation som arbetar med att följa utvecklingen i omvärlden – och analysera hur det kan påverka Norrbotten på kort och lång sikt.

Hör regiondirektören berätta mer i videon ovan om att de svarat på Socialsstyrelsens frågor om att hjälpa Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet