Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar chefsläkare Moa Bjerner mer om vårdplatserna som Region Norrbotten skapat på Sunderby sjukhus i Luleå. Foto: Linus Nilsson/SVT

Region Norrbotten har ordnat 180 vårdplatser – men hot om miljonvite kvarstår

Publicerad

2017 genomförde Inspektionen för vård och omsorg (IVO) en tillsyn över samtliga sjukhus med akutvård. Den visade att Sunderby sjukhus hade för få vårdplatser och att patienter spenderade för lång tid på akuten. Nu har Region Norrbotten kommit till rätta med ett av de två problemen.

Region Norrbotten fick efter tillsynen ett krav att se till att det finns 180 somatiska platser, det vill säga platser för patienter som får kroppsvård. Det andra kravet var att 90 procent av patienterna skulle kunna lämna akuten efter fyra timmar på sjukhuset, ett mål som regionen satt upp själva.

Hotas av vite på 10 miljoner

Men Region Norrbotten har haft svårt att uppfylla det uppsatta kraven från tillsynsmyndigheten. Så svårt att man hotas av ett vite på 10 miljoner kronor om man inte lyckades uppfylla kraven fram till den 31 maj i år.

Tiden har alltså tickat ut men enligt regionchefsläkare Moa Bjerner har man delvis klarat IVO:s krav.

– Vi har lyckats att få fram de efterfrågade platserna däremot uppfyller vi inte det andra kravet gällande att 90 procent av patienterna ska ha lämnat sjukhuset, säger hon.

180 vårdplatser finns på Sunderby sjukhus

Enligt Moa Bjerner finns det nu kapacitet att ta emot 180 patienter, däremot finns det frågetecken gällande hur långvariga de platserna kan bli i dagsläget.

– Vi ser att det hade varit gynnsamt att kunna stabiliserat de och utöka ytterligare och då krävs ett långsiktigt arbete på olika avdelningar för att vi ska klara det, säger Moa Bjerner.

Långt från 90-procentsmålet

Region Norrbotten är däremot långt ifrån att nå upp till nivån om fyra timmar till inskrivning eller utskrivning från akuten. Det bästa sjukhuset i regionen, Kalix Sjukhus, uppfyller kravet i endast 67 procent av sina ärenden.

– Våra mindre sjukhus brukar normalt vara de som ligger ett par procentenheter högre. Däremot ska tilläggas att vi inte har funnit något sjukhus i Sverige som når upp till 90 procent, säger Moa Bjerner.

Beslut om vite dröjer

De bästa akutsjukhusen i Sverige finns i Region Halland och ligger på nivåer runt 80 procent. Det dröjer ännu en tid innan IVO fattar beslut om myndigheten anser att Region Norrbotten klarat av att uppfylla kraven. 

I klippet berättar Moa Bjerner mer om de vårdplatser som regionen skapat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer