Regionen stoppar alla nyanställningar – vården undantagen

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten måste spara 700 miljoner kronor under de närmaste åren – och inför nu anställningsstopp.

De sparåtgärder som tidigare genomförts har inte gett tillräcklig effekt och regionen tar nu till krafttag för att sänka kostnaderna. Det handlar främst om personalkostnaderna, eftersom dessa har ökat mest.

Rekryteringar centraliseras

Enligt regiondirektören Anna-Stina Nordmark-Nilsson införs ett anställningsstopp med omedelbar verkan.

– Vi kommer att vara restriktiva med vilka nyanställningar som får göras. Besluten om rekryteringar kommer att centraliseras, säger hon,

Samtliga verksamheter påverkas, men för vårdyrken som är direkt patientrelaterade, som läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, kan divisionscheferna ge dispens för nyanställningar.

Genomlysning startar

Dispens för övriga personalkatagorier beslutas av regiondirektören. Dessutom kommer genomlysningen av samtliga verksamheter, bland annat kulturen, att starta under hösten.

– Det gäller för oss att få kontroll på kostnadsutvecklingen och göra mer för de resurser vi har. Nya arbetssätt och metoder är nödvändiga att införa, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.