Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Kenneth Backgård om hur mycket regionen tvingas spara Foto: SVT

Region Norrbotten måste spara drygt en miljard kronor till 2025

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten behöver spara drygt en miljard kronor fram till 2025.
– Men vi tänker inte lägga ned något sjukhus, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Kostnaderna ökar snabbare än intäkterna och efter landstingsstyrelsens möte på onsdagen skickade de styrande partierna ut ett pressmeddelande med chocksiffror över besparingsbehovet under de närmaste sex åren.

Region Norrbotten behöver sänka kostnaderna med 1,1 miljarder (!) kronor fram till 2025, enligt de nya kalkyler som tagits fram.

Sjukhusen blir kvar

Regionrådet Kenneth Backgård menar att finansplanen visar att kostnadsnivån måste sänkas rejält för att verksamheterna ska kunna nå en ekomnomi i balans.

Han hoppas på ett positivt besked från riksdagen när den nya kostnadsutjämningen ska beslutas den 20 november, men betonar att det ändå kommer att krävas stora besparingsinsatser. Och frågan är om det kommer att bli nedläggningar av sjukhus i Norrbotten.

– Nej, det är viktigt att vi genomför åtgärder nu, men vi tänker behålla den sjukhusstruktur som vi har. Vi ska ju till och med bygga ett nytt sjukhus med LKAB:s hjälp i Kiruna.

– Det är inte byggnader som kostar. Det har mer att göra med att verksamheten bedrivs på ett bra och effektivt sätt, säger han.

115 färre tjänster

Region Norrbotten har infört anställningsstopp som en del av arbetet med att sanera ekonomin och den åtgärden har varit effektiv.

– Självklart ska vi minska vårt personalbehov på olika områden. Vi ser att bara underden här månaden så har vi minskat med 41 tjänster och under periodem augusti till oktober har personalen minskat med 115 tjänster. Det kommer naturligtvis att bära frukt så småningom.

Han är också inne på att pröva idén att ha vårdverksanhet i regionhuset och flytta ut administrativa funktioner närmare verksamheten.

– Jag skulle inte vilja säga att det här är ett stålbad, men vi måste ha en ekonomi som är hållbar på sikt, säger Kenneth Backgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer