Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Therese Sundbom berätta om stressen vid Sunderby sjukhus som ledde till att en 5-åring skickades till Stockholm för en rutinkontroll. Bilden på barnet är en genrebild. Foto: Adam Berlin/SVT och Claudio Bresciani/TT

Region Norrbotten skickade 5-årige Egil på enkel ögonkoll – 90 mil bort

Publicerad

När kallelsen för ögonkontroll kom hem till Johanna Skarpman Sundholm i Gammelstad så var den 90 mil bort – i Stockholm.

– Det var den mänskliga faktorn som felade. Barn är prioriterade och de håller vi här, säger ögonmottagningens Therese Sundbom.

På Sunderby sjukhus i Luleå är väntetiden för ögonkontroller långa. För att få bukt på situationen har man bland annat flyttat gråstarrsoperationer till Stockholm.

– Det frigör 500 platser varje år och skapar möjlighet att få in 250 timmar för annat istället, säger Therese Sundbom, verksamhetsområdeschef på ögonmottagningen.

Skickades till Stockholm

I samband med förhandlingen att flytta gråstarrsoperationerna gick det också en kallelse ut till en 5-årig pojke och hans föräldrar.

Men den rutinmässiga kontrollen var på en privatklinik 90 mil bort.

– Vi fick bara ett brev om att man kunde utlösa remissen och när kallelsen kom så var den i Stockholm. Det kändes konstigt för en vanlig ögonkontroll men vi åkte, säger mamman Johanna Skarpman Sundholm.

I klippet hör du om stressen som ledde till misstaget.

Så ska krisen lösas:

• Sex stycken ST-läkare har anställts.

• Sjuksköterskorna har fått större uppgifter genom en kompetensväxling. Tidigare hade bara ögonläkaren möjlighet att ge exempelvis injektioner i ögonen.

• Köper gråstarrsoperationer från Stockholm och sparar därmed 250 operationstimmar per år.

• Inhyrd personal.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.