Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson. Foto: Erica Larsson/SVT

Region Norrbotten startar vaccinutredning – upp till 40 anställda har gått före i kön

Uppdaterad
Publicerad

30-40 anställda inom vården i Region Norrbotten har fått vaccin – trots att inte alla inom de prioriterade grupperna hunnit få sina doser. Nu startar man en utredning.

– De här doserna borde ha gått till rätt målgrupp. Vi ser allvarligt på att prioritetsordningen har brustit, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

När det för några dagar sedan kom till Region Norrbottens kännedom att andra prioriterats önskade man mer information. Det är personer inom gruppen hemtjänst och hemsjukvård som inte har hunnit få sina doser.

– En särskild granskare ska titta på vad som skett, utifrån det hur vi kan hantera frågan vidare, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson till SVT.

Coronaviruset i Norrbotten

Handlar det om rena doser eller de så kallade ”slattarna”?

– Låt oss få återkomma om det handlar om det. Det är något som utredaren kommer att titta på.

Slattar är de doser som kan bli över eftersom vaccinet kommer i ampuller om fem doser, och rutinerna för användningen av dem har varit oklara.

Fokus på de som kan bli svårt sjuka

Just nu vaccineras personer som får hemsjukvård eller hemtjänst samt vuxna som bor ihop med en person ur dessa riskgrupper. Även personal som jobbar inom hemsjukvård och hemtjänst ska vaccineras.

– Innan vi börjar att vaccinera några andra behöver de som tillhör de här grupperna ha fått sitt vaccin. De här personerna är prioriterade eftersom de har störst risk att bli svårt sjuka, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Ej börjat vaccinera personer över 70 år

Region Norrbotten har än så länge inte kommit igång med att vaccinera människorna som räknas till fas 2 (se faktarutan nedan) utan är fortfarande i fas 1.

– Vi kommer börja med de grupperna senare i februari, säger Pia Näsvall, chefläkare på Region norrbotten.

Pia Näsvall uppger att utredningen kring de anställda kommer att vara klar i slutet av veckan eller nästa vecka.

Regionens vaccinationsplan:

Fas 1 (startad 27 december 2020):

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst.
  • Personal inom äldreomsorg, hälsovård och sjukvård som arbetar nära personer som bor på särskilda boenden eller som har hemtjänst.
  • Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

Fas 2 (beräknas starta februari 2021):

  • Övriga personer som är 70 år och äldre, där de äldsta vaccineras först.
  • Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Detta gäller även personer som är 18 år och äldre och som har beslut om assistansersättningenligt socialförsäkringsbalken (2010:110).
  • Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS) som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3 (beräknas starta mars 2021):

  • Övriga personer i åldern 18–69 år som tillhör en riskgrupp.

Fas 4 (beräknas starta april 2021):

  • Övriga personer som är 18 år eller äldre och inte tillhör en riskgrupp

* Regionens mål är att så många som möjligt som är 18 år eller äldre som befinner sig i Norrbotten ska ha blivit vaccinerade innan sista juni 2021.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet