I videon ovan berättar Region Norrbottens säkerhetsstrateg om deras erfarenhet av kontaktförsök från främmande makt.

Region Norrbotten tar Säpos varning på allvar

Uppdaterad
Publicerad

I veckan larmade Säpo till vården i hela landet om att främmande makters aktiviteter för att försvaga Sverige under coronakrisen intensifierats.

– Vi är tacksamma för Säpos varningar och har ett gott samarbete med dem, säger Petter Nordkvist, säkerhetsstrateg vid Region Norrbotten.

Säkerhetspolisen hävdar i brevet att illasinnade statliga aktörer försöker bryta sig in i upphandlingar och företag i syfte att skaffa sig hållhakar inför framtiden. Säkerhetspolisen skriver bland annat:

”Främmande makt utnyttjar denna situation genom olika former av erbjudanden, lån och donationer som kan vara förenade med villkor om framtida samarbeten eller inflytande”.

Finns två sårbarheter

Två sårbarheter som också beskrivs i brevet är anskaffning av viktigt skyddsmaterial till sjukvården och företag som behöver stärka kassan och letar efter investerare.

I klippet hör du vad säkerhetsstrategen vid Region Norrbotten säger om deras erfarenhet av kontaktförsök från främmande makt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.