En kvinna dog några timmar efter sin förlossning på Sunderby sjukhus. Region Norrbotten utreder nu händelsen. Foto: SVT

Region Norrbotten utreder kvinnans död i samband med förlossning: ”Ledsam tragisk händelse”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 35-årsåldern dog några timmar efter sin förlossning på Sunderby sjukhus i Luleå. Händelsen har Ivo-anmälts av kvinnas sambo – nu utreder även Region Norrbotten det hela.

– Att en ung människa avlider är en allvarlig händelse och då utreder vi det alltid, säger regionchefläkaren Moa Bjerner.

Kvinnan uppsökte Sunderby sjukhus vid två tillfällen i september förra året med misstankar om läckande fostervatten – men skickades hem.

Vid ett tredje besök upptäcktes det vid en undersökning att hennes farhågor stämde och en förlossning sattes igång – men bara några timmar efter förlossningen avled kvinnan.

Utredningen kommer ta tid

Moa Bjerner, regionchefläkare på Region Norrbotten vill inte uttala sig om det enskilda fallet.

– För familj och anhöriga är det här en personlig katastrof och det förstår vi också.

– Vid en allvarlig händelse utreder vi det först. Sen går det vidare till lex Maria-ansvarig läkare som gör bedömningen om det skett en vårdskada.

Utredningen kommer att ta tid.

– Det är jätteviktigt att man gör den så noggrant som möjligt så att man kommer fram till rätt saker.

Låg mödradödlighet

Moa Bjerner avvaktar utredningen och kan inte uttala sig om vad som orsakade kvinnans död.

– Det är en ledsam tragisk händelse. Det är jätteovanligt att något sådant här händer. I överlag har vi en väldigt låg mödradödlighet i Sverige, men det hjälper inte de drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.