Region Norrbotten vill tillåta försäljning av sälkött Foto: TT

Region Norrbotten vill tillåta försäljning av sälkött

Uppdaterad
Publicerad

När riksdagen nu förelagt regeringen att införa licensjakt på säl, för att minska beståndet, vill Region Norrbotten att det ska bli tillåtet att göra de skjutna sälarna till en handelsvara.

För tio år sedan införde EU ett förbud mot att sälja sälarnas kött och päls. I stället låter man en skjuten säl sjunka till botten.

Men enligt Region Norrbotten ökar nu sälarna i antal, vilket hotar fiskbestånden och kustfisket. Detta har lett till att riksdagen förelagt regeringen att införa licensjakt på säl för att minska beståndet.

Skinn har varit handelsvara

I samband med detta har frågan om att handla med sälprodukter väckts till liv, bland annat av Region Norrbotten.

– Att skjuta djur utan att ta tillvara på kroppen är inte försvarbart och inte god viltvård. Historiskt sett har skinn, päls, kött och fett varit en handelsvara, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) i ett pressmeddelande.

Vill få gensvar från EU

Region Norrbotten har nu lyft frågan vidare inom regionnätverket Östersjökommissionen, som är ett samarbetsnätverk för maritima och perifera regioner. Anledningen är att man hoppas på att kunna få ett större gensvar från EU om det kommer via kommissionen.

Även oppositionsrådet Anders Öberg (S) ställer sig bakom regionrådet.

– Direkt efter vi lyfte frågan började det röra på sig. Det finns ett stort intresse för frågan men den upplevs fortfarande omöjlig att förändra, säger Anders Öberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer