Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regiondirektören säger att kan tänka sig att erbjuda norra Finland intensivvårdsplatser bara gränsen hålls öppen för arbetspendling. Foto: SVT

Region Norrbotten erbjuder Finland intensivvårdsplatser – mot fortsatt arbetspendling 

Uppdaterad
Publicerad
Region Norrbotten ser den finska regeringens förhandlingar om att förbjuda all arbetspendling över gränsen som ett stort hot mot vården i Norrbotten. Nu erbjuder man Finland intensivvårdsplatser i utbyte mot forsatt arbetspendling.

Vården i östra Norrbotten är beroende av sina finska medarbetare. Regionen har identifierat 90 medarbetare från Finland som är väsentliga för vården i östra Norrbotten.

”Blir bekymmersamt”

– Vi känner det som ett stort hot att den finska regeringen nu förhandlar om arbetspendlingen till Sverige och vi har förstått att man är nära att ompröva sitt beslut, sa regiondirektören i Norrbotten, Anna-Stina Nordmark Nilsson, på dagens presskonferens. 

– Om de här uteblir blir det bekymmersamt för oss. Då måste vi flytta vården från Tornedalen till andra verksamheter i länet och då leder det till extra belastning på de verksamheterna. Det är också oerhört viktigt för kommunerna, säger Nordmark Nilsson.

”Erbjuda viss intensivvård”

Region Norrbotten gör nu allt i sin makt för att förmå finska regeringen att fortsätta tillåta viss arbetspendling över gränsen. 

– Vi bistår med att skicka underlag för att regeringen ska kunna förhandla med den finska regeringen. 

– Vi kommer också att ställa oss positiva och erbjuda viss intensivvård, vilket vi har förstått kan vara bekymmersamt i norra Finland, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet