Så ska regionen lösa tandläkarkrisen i Norrbotten – tittar utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten har svårt att rekrytera personal, inte minst inom tandvården, och ska nu anställa experter för att få rekryteringshjälp.

Tidigare har regionen sökt personer vid behov men nu ska regionen jobba mer uppsökande. Till exempel genom att kontakta ukrainare som kommit hit med sjukvårdsutbildning.

– Vi jobbar i dag ofta utifrån ett specifikt behov i verksamheten och startar en rekrytering, säger Henrik Söderström, HR-direktör vid Region Norrbotten.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Inför framtiden

Regionen har sedan tidigare planer för hur man rekryterar från andra länder, där de bland annat kan erbjuda utbildning i svenska. Nu när personer kommer från Ukraina med sjukvårdsutbildning ser regionen över sina rutiner.

–  Jag tror att vi framåt skulle kunna jobba mer proaktivt. Kanske utifrån prognoser när det gäller om det kommer personer som har flytt från sitt hemland, men även i den kommande gröna omställningen där det kommer familjer, säger Henrik Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet