Region Norrbotten stoppar ensamåkandet i sjuktaxi

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det slut med ensamåkandet i sjuktaxi på grund av coronapandemin – tre personer och en chaufför är vad som gäller i fortsättningen.

– Mamma har cancer och är livrädd för att bli smittad, säger Peter Lundgren från Boden.

När coronakrisen bröt ut i våras införde de norra regionerna ensamåkande i taxi för de äldre som behöver transport för att besöka sjukhus för provtagning och läkarbesök.

Men sedan två veckor tillbaka har de fattat beslutet att det kan vara upp till tre personer i taxibilarna, förutom chauffören.

”Jag känner rädsla”

Peter Lundgren i Boden, som brukar vara ledsagare åt sina cancersjuka föräldrar, anser att förändringen är under all kriitik.

– Mamma är livrädd och har faktiskt ställt in vissa resor till Sunderby sjukhus på grund av det. Hon känner stor oro inför att trängas i en liten taxibil. Hon går på cytostatika och om hon blir smittad av covid-19 så är det kört för hennes del.

Han är arg och besviken och tror att förändringen motiveras av ekonomi och inte av omsorg om de äldres trygghet.

– Jag känner rädsla och jag är förbaskad, helt enkelt. Jag kan inte förstå att de som styr inför den här nyordningen nu när det verkar som om covid-19-fallen ökar igen. Hur ska de kunna garantera att ingen i taxibilarna är smittad? Nej, det är bara att göra om och göra rätt och ta hänsyn till de äldres oro, säger Peter Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet