Verksamhetschef Anders Blomqvist säger att Region Norrbotten Fortsätter att använda sig av kinesiska andningsskydd. Foto: Anders Hjertström/Arkiv/SVT

Region Norrbotten fortsätter med andningsskydd – trots kritik

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten fortsätter att använda sig av kinesiska andningsskydd – trots att de underkänts i två tester.

– Men vi kräver att Socialstyrelsen ska kontrollera det här, säger verksamhetschef Anders Blomqvist.

Enligt Uppdrag gransknings och SVT Nyheters kartläggning beställde Socialstyrelsen den 15 mars 300 000 exemplar av det kinesiska andningsskyddet som dessutom ska ha haft ogiltiga eller falska certifikat från två numera ökända bolag, italienska ECM och polska ICR.

Och 50 000 ansiktsskydd gick till Norrbotten och här har de använts inom sjukvården ända sedan dess.

Coronaviruset i Norrbotten

Underkänt i test

Men region Stockholm testade andningsskydden S. sangso från Homar Bio-Technology i Guangzhou och kom fram till att de inte höll måttet.

De ska filtrera bort minst 94 procent av de små vattendroppar som coronaviruset kan spridas via, men de släppte igenom mycket mer.

Socialstyrelsen drog därför in andningsskydden den 8 april, men ett nytt statligt test visade positiva siffror och 22 maj gav arbetsmiljöverket dispens för att andningsskydden får användas igen.

Den 23 juni testades produkten igen, den här gången av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och resultatet var inte bara underkänt, utan rent uselt.

Andningsskydden släppte igenom mellan 22 och 45 procent av de små vattendropparna – alltså upp till sju och en halv gånger mer än de sex procent som maximalt är tillåtet.

Kvar på lagret

Men trots det fortsätter region Norrbotten att använda produkten på sjukhus och andra vårdinrättningar i länet.

– Vi kände inte till de två testen där andningsskydden fick underkänt och visst känner man en viss oro när det finns olika uppgifter, men vi litar på vår leverantör Socialstyrelsen och på Arbetsmiljöverket. Vi fortsätter med andningsskydden, men vi har krävt att Socialstyrelsen ska kontrollera det här och återkomma till oss, säger Anders Blomqvist, verksamhetschef för administrativt stöd och utveckling vid region Norrbotten.

Regionen fick 50 000 andningsskydd i våras och 30 000 exemplar ligger på lager i dag.

– Vi har gjort så att vi stoppat dem från utleverans. Om det skulle komma ett nytt besked från Socialstyrelsen så blir det lättare för oss att sköta det praktiska när det gäller återreturer, men de skydd som finns ute i verksamheten får användas eftersom de är testade och klara, säger Anders Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet