Region Norrbotten har rivit upp avtalet med vaktbolaget Väktarskolan, samt uteslutit dem från den nya upphandlingen. När SVT Norrbotten försöker få reda på orsakerna lägger de locket på.

Vaktbolag utesluts av Region Norrbotten: ”Har betett sig olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten river upp avtalet med vaktbolaget Väktarskolan. Orsaken ska vara ”ett allvarligt fel i yrkesutövningen” och ”ett väsentligt kontraktsbrott”.
Men när regionen får frågor om detta lägger de locket på.

Vaktbolaget Väktarskolan har sedan 2017 haft ansvaret för regionens verksamhet i Luleå, Sunderbyn, Boden, Piteå och Kalix. Men ramavtalet hävdes under slutet av 2020 och företagets uteslöts senare från att delta i den nya upphandlingen.

”Väsentligt kontraktsbrott”

Bevakningsuppdragen gick i stället till Avarn Security – trots att det blev nästan 100 000 kronor dyrare per månad eller drygt en miljon kronor per år.

Tilldelningsbeslutet fattades den sjätte maj och skrevs under av regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Så här står det i beslutet:

”Region Norrbotten har uteslutit Väktarskolan från att delta i upphandlingen då Väktarskolan har gjort sig skyldig till allvarligt fel i yrkesutövningen. Väktarskolan har vidare begått väsentligt kontraktsbrott mot ett av Region Norrbottens tidigare upphandlade kontrakt, vilket resulterat i att kontraktet hävts.”

”Rättslig tvist”

Men frågan är vad de formuleringarna egentligen står för.

Anna-Stina Nordmark Nilsson vill inte uttala sig om tilldelningsbeslutet, trots att hon själv har skrivit under det.

– Det är så mycket juridik i upphandlingar så jag måste hänvisa dig till den som är ansvarig på upphandlingsavdelningen, Anders Blomqvist. Jag har delegerat uppgifter till honom. Jag kan inte ha ansvar för allt själv.

Men du har ju skrivit på beslutet?

– Ja, absolut, men du måste prata med Anders Blomqvist om upphandlingen.

”Inte vår sak att prata om i media”

Verksamhetschefen Anders Blomqvist har samma inställning.

– Jag går inte in på några detaljer på varför vi har uteslutit företaget ur upphandlingen. Jag tycker inte att det är vår sak att prata om det i media och sedan kan vi också stå inför en rättslig tvist också.

Stämmer regionen

Så nu är det locket på om Väktarskolan.

SVT Nyheter Norrbotten har talat med ytterligare fem personer inom regionen, men ingen vill säga något som förklarar beslutet, och de handlingar som vi har begärt ut har belagts med sekretess.

– Vi kommer att stämma Region Norrbotten, våra advokater jobbar redan med det. Det handlar bland annat om att de vägrar att lämna ut upphandlingsuppgifter och att de felaktigt påstått att vi gjort oss skyldig till kontraktsbrott, säger Väktarskolans vd Patrik Nicklasson.

Enligt honom består det påstådda kontraktsbrottet i att Väktarskolans dotterbolag haft ramavtalet om bevakningen, men hyrt in alla resurser som behövts  från moderbolaget.

Moderbolaget har sedan 20 år tillbaka en ansvarsförsäkring på tio miljoner kronor. Detta saknar dock dotterbolaget.

– Att då prata om kontraktsbrott är ett rättsvidrigt agerande, säger Patrik Nicklasson.

”Saknar helt grund”

Inte heller när det gäller den andra punkten, ”allvarligt fel i yrkesutövningen”, vill regionen specificera vad dessa fel skulle vara.

– Det där är bara skitsnack. Regionen har aldrig framfört denna beskyllning tidigare och den saknar helt grund i verkligheten, säger Patrik Nicklasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer