Foto: SVT/Arkiv

Regionerna kan tvingas anställa piloter i egen regi till ambulansflyget

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Kenneth Backgård är oroad över att regionerna kan tvingas att anställa piloter i egen regi för att klara starten av ambulansflyget i höst. 

– Skulle det bli bekymmer så varför inte anställa piloter i egen regi för att komma igång. Men det är bara ett förslag som jag lagt och om det blir verklighet vet jag inte, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Inte klara

I november i år är det tänkt att landets regioner ska driva ambulansflyget i egen regi. Pilotfacket är rädda att avvecklingen av det nuvarande ambulansflyget kan leda till att landet står utan ambulansflyg i höst eftersom regionerna än så länge inte är klara att dra igång verksamheten.

Bland annat har upphandlingen av piloter överklagats. Men hur realistiskt är det då att regionerna anställer piloter i egen regi?

– Det är inte en särskilt bra lösning och bör vara en samlad sådan. Men det viktigaste är att vi kommer igång och vi tål inte mycket mer förseningar än november därför att vårt avtal med nuvarande operatör Babcock går ut sista december i år, säger Kenneth Backgård.

I Norrbotten är ambulansflyget stationerat på Kallax flygplats i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.