Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du 88-årige Bo Ek, Sjukvårdspartiet, om varför det är svårt att föryngra bland Norrbottens regionpolitiker. Foto: Hans Sternlund/SVT

Bo, 88, är Norrbottens äldsta regionpolitiker: ”Ungdomarna vill inte befatta sig med frågorna”

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens regionpolitiker är bland de äldsta i landet – över hälften är äldre än 65 år. Vi har träffat den äldsta i Norrbotten, 88-årige Bo Ek (SJVP) i Kiruna, som hade hunnit fyllt 60 när han engagerade sig politiskt i mitten av 90-talet.

Sjukvårdspartiets Bo Ek är näst äldst av regionpolitikerna i landet enligt SVT:s granskning. Han säger att det har varit svårt att rekrytera yngre människor till de politiska förtroendeuppdragen – dessutom upplever han att det bara blir svårare.

– Ungdomarna vill inte befatta sig med de här frågorna. Den erfarenheten har jag, säger han till SVT.

Vården – Val 2022

Engagerade sig vid 60

Bo Ek var själv 60 år och hade precis slutat jobba när han engagerade sig politiskt, och kanske är det något att ha med sig när man söker nya politiker. Återväxten kanske inte står att finna bland 30-åringarna utan bland de nyblivna pensionärerna?

Andelen som är 65 och och äldre är i regionfullmäktige i Norrbotten 51 procent. Bara knappt två procent är 30 år eller yngre. Många av de allra äldsta tillhör Sjukvårdspartiet och inte mindre än 18 av regionfullmäktiges 23 ledamöter över 75 år tillhör partiet.

I klippet hör du Bo Ek om varför det är svårt att föryngra bland länets regionpolitiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet