Så här här såg det ut igår vid Aines konstmuseum, innan flaggorna togs stals.

Regnbågsflaggorna har stulits

Uppdaterad
Publicerad

Natten före den första prideparaden skulle gå genom gränsstäderna har regnbågsflaggorna plockats ned och stulits.

Igår vajade prideflaggor både vid Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda och vid Aines konstmuseum i grannstaden Torneå, för den pågående pridefestivalen.

Väcker förvåning

Men under natten har någon tagit ned och stulit flaggorna. Utanför Sverigefinska folkhögskolan har linan till flaggstången knipsats av.

– Varför vill någon ta våra flaggor? Vi förväntade oss inte detta. Vi trodde att folk skulle vara glada över att vi ordnar en prideparad, säger Jenny Rosberg som är är vice ordförande för Meri-Lapin SETA, som är Finlands motsvarighet till RFSL.

Inte rädda

Nya flaggor har nu hissats vid Aines konstmuseum där paraden ska gå i mål idag vid lunchtid.

– Vi är inte rädda eller så. Och vi ska forfarande ha paraden. Men jag hoppas vi får tillbaka våra flaggor, säger Jenny Rosberg på förmiddagen.

Någon har under natten stulit prideflaggorna som vajade vid Aines konstmuseum.

Pridefestivalen behövs

Haparanda kommun är medarrangör till festivalen.

– Jättetråkigt att vakna upp till det här. Det här visar bara hur mycket en pridefestival behövs, säger Pia Marttinen, kultursamordnare på Haparanda kommun.

Går över gränsen

Idag kommer för första gången en prideparad att gå genom städerna. Paraden startar på torget i Haparanda där folkhögskolan ligger och går därefter över gränsen för att avslutas vid Aines konstmuseeum i finska Torneå.

Jenny Rosberg, vice ordf Mer-Lapin SETA och Pia Marttinen på Haparanda kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.