Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Transportstyrelsens Josefin Hallenberg om problematiken med den nuvarande trafikutbildningen. Foto: SVT/Privat

Trafikolyckor med A-traktorer ökar rejält – Transportstyrelsen ser över utbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Olyckorna med A-traktorer inblandat ökar. Nu vill Transportstyrelsen se en förändring på utbildningen.

– Moped är inte längre det vanligaste fordonet. Då måste vi se över om vi kan få till utbildningen på fyra hjul, säger Josefin Hallenberg, utredare Transportstyrelsen.

På uppdrag från regeringen har Transportstyrelsen lämnat in nya förslag kring säkerheten för A-traktorer. Rapporten har nu fastställts och i den framgår det hur myndigheten vill utöka utbildningen för AM-körkort.

Istället för att den bara genomförs på moped, så vill Transportstyrelsen att de som går utbildningen ska få välja mellan två eller fyra hjul. Alternativt båda.

– Tidigare så var moped det vanligaste fordonet när man tar AM-körkort. Så är inte längre fallet och då måste vi se över säkerheten och där är utbildningen en viktig faktor, säger Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen.

Ökat antal olyckor

Antalet olyckor med A-traktorer har ökat rejält i samband med ökandet av användandet. Drygt en 50-procentig ökning har skett under de senaste åren.

– Givetvis har vi föreslagit regeländringar som vi hoppas tas hand om omedelbart. Men det ligger nu på regeringens bord, säger Hallenberg.

I klippet hör du om problematiken med den nuvarande utbildningen.

Antalet trafikolyckor med A-traktorer har ökat kraftigt de senaste åren. Den här olyckan inträffade i Töre, Kalix kommun, i november 2020. Foto: Arkiv, Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.