Högsäsong för skoterstölder – så gör du det svårare för tjuvarna Foto: TT

Rekar och läser annonser – så jobbar skotertjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu går polisen i Norrbotten ut med en varning för skoterstölder. Den här tiden på året är det nämligen högsäsong för dessa.

Polisen vet av erfarenhet att skoterstälder ofta föregås av att tjuvarna rekogniserar på plats genom att till exempel köra runt i kvarteren och notera, både var skotrarna finns och hur lätt man anser det vara att stjäla dem.

Kollar annonser

Många skotertjuvar läser också annonser på försäljningssajter. Där kan de hitta uppgifter om skotermodell och genom telefonnummer också ta reda på adressen till säljaren.

En vanlig situation är att skotern står olåst på ett olåst släp på baksidan av ett hus, något som gör det lätt för tjuvarna att stjäla den färdiglastade skotern.

Polisens tips för att försvåra för tjuvarna:

*Undvik att exponera din skoter, ställ den gärna i en carport eller bakom huset till exempel

*Lämna inte din skoter olåst på gården

*Kedja fast skotern med en kätting eller blockera den med ett annat fordon

*Om skotern står på ett släp, se till att släpet är låst så att inte någon kan dra iväg det alternativt parkera något framför som hindrar att släpet lätt går att stjäla.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.