Rekordår för svenska spelutvecklare

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting tycks stoppa den svenska dataspelsbranschens framfart. Omsättningen mer än femdubblades mellan 2010 och 2013 och tillväxten fortsätter i samma takt.

Från att ha varit en angelägenhet för tonårspojkar har spelen de senaste åren nått en bredare publik. Spel för mobiltelefoner och sociala medier har blivit ett folknöje. Och de svenska spelutvecklarna surfar på den vågen. 2013 var ett ännu ett rekordår för branschen. Omsättningen ökade med nära 80 procent.

Mojang, som sägs uppvaktas av mjukvarujätten Microsoft, behåller sin starka position bland svenska spelutvecklare, företaget står för 32 procent av branschens omsättning. Mojang står bakom spelsuccén Minecraft.

Även King, skaparen av Candy Crush, växer så det knakar. Företaget redovisar en omsättning på 1,8 miljarder kronor, 28 procent av branschens totala omsättning.

Branschen sysselsätter nu 2 534 personer, en ökning med 29 procent jämfört med 2012. Många av dessa är utländska specialister.

-Det är väldigt många språk och nationaliteter i företagen. Dels säger det någonting om globaliseringen i den här branschen och att vi verkligen har en global publik, och vi har svenska företag som öppnar kontor i utlandet, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Fakta: 2 500 anställda i spelföretag

 * Dataspelsbranschen omsatte 6,55 miljarder kronor under 2013, ett lyft med nära 80 procent jämfört med året före.

 * De fem största spelutvecklarna står för sammanlagt 76 procent av den svenska spelbranschens omsättning.

 * Den samlade vinsten efter finansnetto ökade med över 600 procent till 2,5 miljarder kronor.

 * Branschen sysselsätter drygt 2 500 personer, en ökning med 29 procent jämfört med 2012.

 * En tiondel av jordens nu levande befolkning har någon gång spelat ett svenskt dataspel.

Källa: Dataspelsbranschens spelutvecklarindex (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.