Professor Anna Öhrvall Rönnbäck, professor Åsa Wallström och professor Ulrika Rova, samtliga från Boden. Foto: LTU

Rekordmånga kvinnliga professorer

Uppdaterad
Publicerad
Sju kvinnor installeras som professor vid årets Akademiska högtid vid Luleå tekniska universitet. Det är fler än någonsin tidigare.

Tre av de nya proffesorerna kommer från Boden.

– Det är rekordmånga kvinnor som installeras som professorer vid Luleå tekniska universitet i år. Det är roligt att se att de satsningar vi har gjort i så många år börjar ge resultat, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

De sju kvinnor som installeras som professorer i år är Jurate Kumpince, professor i Avfallsteknik, Anna Nordenstam, professor i svenska med didaktisk inriktning, Ulrika Rova, professor i biokemisk och kemisk processteknik, Anna Öhrwall Rönnbäck, professor i produktinnovation, Kristina Söderholm, professor i teknikhistoria, Maria Udén, professor i genus och teknik och Åsa Wallström, professor i industriell marknadsföring.

Vid Luleå tekniska univeristet är idag knappt var femte professor kvinna. Det är  lite färre kvinnliga proffesorer än riksgenomsnittet.

För tjugo år sedan fanns inte en enda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer