Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ut på sjön i Luleå och möta sjöräddarna som haft ovanligt mycket att göra under den stekheta solen. Foto: Erica Larsson/SVT

Rekordmånga larm till Sjöräddningen i Luleå i sommar: ”Tolv stycken på bara en vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker hjälp av Sjöräddningen. Trots att halva sommaren återstår har antalet larm som kommit in till Sjöräddningssällskapet i Luleå redan överstigit larmen som kom in under hela förra sommaren.

Det har varit bråda dagar för Sjöräddningssällskapet i Luleå under den varma sommaren.

– Förra veckan fick vi in tolv larm, så det är en stor förändring, säger Andreas Jakobsson, sjöräddare.

Frivillig jour

Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation med 2 300 frivilliga sjöräddare runt om i landet, varav ett 20-tal finns i Luleå. På det sättet kan sällskapet alltid ha jour längs hela den svenska kusten och i flera stora insjöar.

– Förutsättningen för att det ska gå ihop går ut på att varje sjöräddare har jour minst tre veckor under en halvårsperiod. Men utöver det tillkommer underhåll av båten och utbildning och sådant. Den här sommaren har det varit ganska slitigt eftersom antalet larm i princip fördubblats, säger Andreas Jakobsson.

Följ med SVT:s reporter ut till havs och se hur Sjöräddningssällskapet jobbar i videon ovan.

Här spanar en av sjöräddarna ut över skärgården i Luleå. Foto: Erica Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.