I videon ser du flera vinnare av Midsummer Sail och arrangören Robert Nowatski om hur tävlingen kom till. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

”Tuffaste regattan i Östersjön” avgjord – midsommarsegling gick i mål i Töre

Uppdaterad
Publicerad

Trycket ökar på segeltävlingen Midsummer Sail. I år var närmare hundra båtar intresserade av att delta, men istället sattes ett maxtak på 50. Segeltävlingen på 900 sjömil startade från Wismar i norra Tyskland och sträcker sig till Töre hamn i Kalix.

För sjätte året i rad arrangeras segeltävlingen Midsummer Sail och aldrig förr har intresset varit så stort. Totalt startade 44 båtar med 120 seglare från Sverige, Danmark, Storbritannien och Tyskland. 

– Det är den tuffaste och längsta regattan i Östersjön och den slår rekord varje år. Tyskarna gillar att komma hit upp. Det är ljuset som drar, säger Kristina Enholm, ordförande i Törebygdens framtid. 

Med båten Black Maggy, Open 40 blev Thies Bartels och Skipper Wolfram Heibeck från Tyskland de första som seglade in i Töre hamn och förbi den gula bojen. Resan från Wismar i Tyskland till Töre i Kalix tog 6 dagar, 21 timmar och 44 minuter. 

– Människor kom ut med båtar. De var inte många, men de som var där jublade, berättar Wolfram Heibeck från Tyskland.

I klippet hör du fler vinnare av Midsummer Sail och arrangören Robert Nowatski om hur tävlingen kom till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.