Rekordstor Bitcoinhall i Boden

Uppdaterad
Publicerad

En av världens största datorhallar byggs nu i Boden. Det är det andra företaget inom bara ett år som väljer Norrbotten för sin serverhall.

Först kom Facebook till Luleå och nu bygger företaget KNC Miner en datorhall på cirka 5.500 kvadratmeter i en gammal helikopterhangar i Boden. Meningen är att hallen ska underlätta handeln med den digitala valutan Bitcoin.

– Det här kommer att bli en av världens största serverhallar. Jag tror att den kan bli större än Facebookhallen, säger Andreas Kennemar, vd för KNC Miner.

Bitcoinhall i Boden

Men den virtuella valutan har kritiserats av många, bland annat för att den ska underlätta illegal handel via nätet, eftersom kontoinnehavaren kan vara helt anonym.

– Bitcoin har fått ett dåligt rykte men det håller på att förändras eftersom fler legala företag går in på marknaden. Men myndigheterna måste få komma in och säkra vissa saker så att folk inte utnyttjar den digitala valutan för att exempelvis köpa droger.

Datorhallen kommer att stå klar om drygt en månad. Men Kennemar tror att det kommer att ta tid innan människor accepterar den digitala valutan.

– Det här är ett nytt sätt att se på betalningar och det måste regleras. Jag tror heller inte att det kommer att ersätta pengar, men det kan vara ett komplement.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoinhall i Boden

Mer i ämnet