Norrbotten har noterat rekordhögt antal nya registrerade smittade av covid-19 – något som oroar Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten. Restriktioner kan komma att beslutas inom kort för att häva smittspridningen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Rekordstort antal nya covid-19-smittade på ett dygn i Norrbotten

Publicerad

Smittspridningen av covid-19 har fortsatt att öka kraftigt i Norrbottens län. På fredagsdygnet noterades drygt 150 personer med ny smitta av covid-19 – det högsta registrerade antalet under ett dygn.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare, gick på lördagen ut i ett pressmeddelande om den fortsatt kraftiga ökningen av covid-19 i länet.

– Det ser dystert ut. Cirka 250 personer med covid-19 på två dygn, det gör att vi troligen kommer fördubbla antalet personer med covid-19 den här veckan i jämförelse med förra, säger Anders Nystedt.

Diskutera restriktioner

Han påminner om att allhelgonahelgens festande, där polisen noterat flertalet ungdomsfester i helgen, inte är lämpligt.

– Vi måste prioritera liv och hälsa istället. På måndag kommer jag ta kontakt med Folkhälsomyndigheten och diskutera läget och eventuella restriktioner i Norrbotten, säger Anders Nystedt i pressmeddelandet från Region Norrbotten.

Nio personer vårdas på sjukhus i länet för covid-19, varav tre vårdas på intensivvårdsavdelning.

”Väldigt orolig”

– Jag är väldigt orolig och min känsla är att det nu är som i början av mars. De som är smittade nu är de som kanske behöver sjukvård och intensivvård om en dryg vecka, säger Ulf Carlsson, medicinskt ledningsansvarig narkosläkare vid Corona-IVA I Piteå och högst delaktig i vården av Covid-19 patienter som behöver intensivvård.

– Ingen som inte direkt varit involverad i intensivvården av covid-19-patienter kan förstå vad denna vård innebär. Nu måste alla ta sitt ansvar och tänka på sin familj, släkt och medmänniskor, säger Ulf Karlsson i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet