Rektorn: ”Skolyoga har inget med religion att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om yoga på Tunaskolan har fått Kristdemokraternas gruppledare i Luleå, Anette Asplund, att dra paralleller till religion. Inte alls, säger rektorn på skolan. Yogan ska förbättra elevernas hälsa.

Tunskaskolans rektor Marcus Hedström vill inte gå i polemik med de som anser att yoga kan kopplas till religion. Yoga som elevens val är frivilligt och ingår i Tunaskolans satsning på att förbättra hälsan för elever på högstadiet.

– Man kan ha olika uppfattningar och jag förstår och har respekt för dom som är oroliga. Skolan ska vara fri från religiösa inslag. Men definierar man yoga som något religiöst så kan man bli upprörd, säger Tunaskolans rektor Marcus Hedström.

KD-YOGA

– Men det här är, vill jag poängtera, en sekulariserad form av yoga som inte har någon koppling till religion.

Ohälsa

Bland annat visar landstingets undersökningar att den psykiska ohälsan försämras, speciellt bland unga flickor. Skolan vill pröva yoga i syfte att exempelvis minska stress.

– Vi har varit i kontakt med Alingsås som haft ett sådant här projekt för några år sedan. Deras undersökning visar att det gav effekt och att elever var positiva, säger Tunaskolan rektor Marcus Hedström.

Minskad stress

Det finns även internationella studier gjorda på effekterna av yoga för ungdomar. I USA har elever vittnat om bättre fysik, minskad stress och bättre självkänsla. Även Tunaskolans yogaprojekt ska utvärderas och deltagarna intervjuas om sina upplevelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-YOGA

Mer i ämnet