• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de två renkalvarna som fått nytt hem hos Anna-Lena Kaati i Överkalix. Ibland får de vara inomhus – men då måste blöjorna vara på. Foto: Joakim Nordlund/SVT

Övergivna renkalvar har fått nytt hem hos Anna-Lena i Överkalix

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Lena Kaati sitter hemma på köksgolvet i Överkalix när hon blir omringad av fem fyrbenta småttingar. Hon har precis blivit bonusvaja. Det här är berättelsen om en familj som består av två övergivna renkalvar, tre taxar – och en drever med åtta valpar.

För fyra år sedan köpte Anna-Lena Kaati från byn Gyljeheden utanför Överkalix ett renmärke. Hon återupptog då en tradition som tidigare funnits inom familjen.

I början av sommaren fick hon förfrågan från en annan renägare om hon kunde tänka sig att ta hand om en liten renkalv som vajan (renens mamma) hade övergett.

– Vi åkte och hämtade honom. Två dagar senare ringde han igen och sa att han har en till kalv. Jag tänkte att det blir ju bättre om de har sällskap av varandra, säger Anna-Lena Kaati.

Blöjorna åker på när de sover inomhus

Renkalvarna lyssnar till namnen Násti och Mánno och på natten får de vara inne i huset.

– Men då är det blöja på som gäller, säger Anna-Lena.

Väl inne i huset delar de ofta bädd med någon av familjens tre taxar – och det går som en dans.

– De leker och busar tillsammans och kan också ligga riktigt nära och bara mysa. Det är fint att se.

Nappflaska var tredje timme

De små kalvarna ska ha mat från flaska var tredje timme.

– Vi har också fantastiska vänner som hjälper mig med lammnäring och råmjölk till korna, säger hon.

Vad innebär det här för renarnas framtid längre fram – när de växer upp?

– Det kommer bli svårt för renkalvarna att klara sig själva i naturen efter en sådan här uppväxt. Mamman lär dem faror, vandringsstråk och var det är lämpligt att äta. De här två kommer få vara kvar här hemma på gården.

I klippet ovan möter du hela stora djurfamiljen med tre taxar, två renkalvar samt en drever med åtta valpar!

Anna Lena Kaati med en av sina adopterade renkalvar. Foto: Joakim Nordlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.