• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Forskare Johan Olofsson i Abiskofjällen Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi

Renarnas bete kan hejda förbuskning av fjällen

Uppdaterad
Publicerad

En tydlig effekt av klimatförändringarna är förbuskningen av Arktis. En motvikt till den utvecklingen är betande djur – något som renskötare länge sett och som forskare från Umeå universitet nu kommer titta mer på.

Johan Olofsson, forskare vid Umeå universitet, har forskat över tjugo år i Abisko. I forskningsprojekt har de kommit fram till att betande djur kan hejda förbuskningen av fjällområdena i Skandinavien, berättar Sameradion & SVT Sápmi. Han visar hur det ser ut i hägn dit renar, lämlar och sorkar inte har tagit sig in.

– Det vi framför allt ser när vi tittar i hägnen när det gäller trädetablering är att när vi utestänger renarna så lyckas träd etablera sig bättre, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.

Utökar arbetet

Doktoranden Elin Lindén kommer nu att utöka det här arbetet och titta hur det ser ut över hela Arktis. De är snart på väg till Grönland och Kanada.

– En av de mest uppmärksammade förändringarna vi ser på jorden på grund av klimatförändringarna är att Arktis blir grönare och håller på att växa igen. Då är frågan hur stor roll renar och andra betande djur spelar som motvikt, säger Johan Olofsson utanför ett hägn i Abiskofjällen.

I klippet ovan kan du höra intervjun med Johan Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.