På grund av den rådande renbeteskrisen ansöker nu Sametinget om mer pengar från regeringen. Foto: Arkiv/SVT

Renbeteskrisen: Sametinget ber regeringen om extrapengar

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal samebyar i Norrbotten har ansökt om katastrofskadeskydd på grund av dåligt renbete. I ett brev till regeringen vädjar nu Sametinget om att få mer pengar då nuvarande anslag inte räcker till.

Kostnaderna för skadeersättningen riskerar att leda till ett underskott även detta år, menar Sametinget.

– Betessituationen i främst Norrbotten har på grund av vädret försämrats redan i början av november. 22 samebyar i länet har redan ansökt om katastrofskadeersättning och att ansökningar inkommer redan i början av november är ytterst sällsynt, skriver Lars-Ove Sjajn, rennäringschef.

Betalades ut tio miljoner ifjol

Det dåliga vädret ser också ut att få konsekvenser för samebyar i Västerbotten och Jämtland. Nu äskar man om mer pengar för att hålla huvudet ovanför vattenytan.

– Med befintligt anslag blir det i princip omöjligt att upprätthålla en kvalitet på de uppgifter som regleringsbrevet föreskriver, skriver Sjajn.

Förra året betalades över tio miljoner kronor ut i katastrofskadeersättning till samebyarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer