Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Luleå miljöresurs VA-chef Petra Viklund och Håkan Talludde, VA-ingenjör, om läkemedelsrening och vart resterna kommer ifrån i klippet. Foto: Julia Carlsson/SVT

Så får uttrarna i sig rester av läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar höga halter av olika läkemedel i svenska uttrar. I dagsläget ställer man inga krav på läkemedelsrening hos reningsverken. 

– På sikt kommer vi nog att införa det här på Uddebo. Det kan handla om de närmaste fem till tio åren, säger Petra Viklund, VA-chef, Luleå miljöresurs. 

Många av dagens reningsverk klarar inte av att rena vattnet från läkemedel. Det leder till att låga halter hamnar i fiskar som äts upp av uttrar som i sin tur får en högre halt på grund av mängden fisk de äter. På reningsverket Uddebo i Luleå skulle det krävas utbyggnad och energiförbrukningen skulle behöva öka med minst det dubbla av det som används i dag för att lösa problemet.

VA-chefen Petra Viklund anser att det finns ett producentansvar. Hör mer om det i klippet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.