Landbruksminister Sven-Erik Bucth och Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti. Foto: Anna Sunna, Sameradion & SVT Sápmi

Rennäringen får 10 miljoner extra

Uppdaterad
Publicerad

I budgetpropositionen för nästa år föreslår regeringen att rennäringen ska stärkas med 10 miljoner. Anslaget höjs därmed till 114 miljoner per år.

På grund av klimatförändringar har renarna det svårare med att få tag på mat vilket ökar behovet av stödutfodring, något som medför ökade kostnader för samebyarna. Det är en av orsakerna till att regeringen nu vill skjuta till extra pengar.

– Det samiska samhället, samisk kultur och samiska näringar är viktigt för såväl landsbygdsutveckling som regional tillväxt, inte minst i de nordliga länen. Det är därför viktigt att vi stärker och rustar rennäringen för framtiden, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmedelande från Näringsdepartementet.

Sameradion och SVT Sápmi

Andra orsaker är de rovdjursskador som drabbar rennäringen varje år och det faktum att rennäringen behöver delta i processer kring markutnyttjande och samhällsplanering.

Foto: SVT

Anslaget för rennäringen hanteras av Sametinget och nästa år får de 114 miljoner kronor. Tidigare låg det årliga anslaget på 104 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet