Revisorerna prickar landstingsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsstyrelsen missade fyra av fem uppsatta mål under 2016 och revisorerna är nu så kritiska att det riktats en formell anmärkning mot hälso-och sjukvårdspolitikerna.

Revisionsberättelsen är en dyster läsning för Maria Stenberg (S), Anders Öberg (S) och de andra toppolitikerna i regionstyrelsen, som hette landstingsstyrelsen 2016.

Styrelsens ledamöter får visserligen ansvarsfrihet för det år som gått, men de får stenhård kritik för sitt sätt att sköta verksamheten.

Revisorskritik mot Region Norrbotten

Får en anmärkning

”Landstingets ekonomiska utveckling är mycket oroande då inte tillräckligt effektiva åtgärder vidtas” skriver revisorerna och konstaterar att styrelsen missat 85 av 108 uppsatta mål.

Därför drabbas landstingsstyrelsen nu av en formell anmärkning.

– Tidigare har vi riktat kritik mot landstingsstyrelsen, men en anmärkning är enligt kommunallagen den skarpaste varningen innan det handlar om att inte ge ansvarsfrihet, säger Marita Björkman (S), ordförande för regionens revisorer. 

Missade fyra av fem mål

Hon är mycket kritisk till att landstingsstyrelsens politiker missade målen i fyra av fem fall.

– i tycker inte att de har skött sin verksamhet på ett ändamålsenligt sätt och vi tycker inte heller att de har skött ekonomin på ett tillfredsställande sätt, säger Marita Björkman.

Regionrådet Maria Stenberg: 

– Det är alltid allvarligt när man får en anmärkning och det finns många förbättringspunkter vi måste titta på och ta till oss.

Hon menar att de missade målen ändå är ett exempel på styrelsens ambition.

– Dit ska vi, men vi har exempelvis inte klarat av att anpassa våra kostnader så att de är i paritet med övriga landet. Vi har fortfarande högre kostnader än resten av landet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Revisorskritik mot Region Norrbotten

Mer i ämnet