Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet gör vi ett sista besök i biosalongen som invigdes 1986 i Kiruna. Tommy Pettersson, Folkets hus, vet inte var föreningen ska ta vägen när lokalen har tömts. Foto: Stina Norman, SVT/Melvin Westerlund, SVT

Sista filmen visad – ridån går ner för bion i gamla Kiruna

Publicerad

Förra söndagen visades den allra sista bioföreställningen i Kiruna Folkets hus. Nu ska utrustning och inredning säljas eller magasineras. Men ännu är det inte klart när biovisningarna startar i nya kulturhuset Aurora.

Den svenska filmen Andra akten med Lena Olin och Rolf Lassgård om livet som nyblivna pensionärer blev också den sista akten för biografen i Kirunas Folkets hus, invigt 1986.

Sprickorna från gruvan kommer allt närmare och Folkets hus-föreningen ska ha flyttat ut senast den 30 juni.

Vet inte var man ska ta vägen

Folkets hus-föreningen räknar med att behöva använda de fyra återstående månaderna till att tömma sina lokaler. Föreningen är hyresgäster hos nye fastighetsägaren LKAB, men äger biografutrustningen och inredning. Vissa saker ska man försöka sälja, annat ska magasineras inför en oviss framtid.

I Folkets hus-föreningen vet man inte var man ska ta vägen när man lämnar dagens lokaler.

Följ med på sista besöket

Det är heller inte klart vem som ska sköta biovisningarna i nya kulturhuset i Kirunas nya centrum eller när visningarna kommer igång.

– Det är lite synd att det blir ett glapp, säger Tommy Pettersson, föreståndare för Folket hus.

I klippet gör vi ett sista besök i biosalongen innan lokalen töms på allt innehåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet