Arkivbil. Foto: TT/Radiotjänst

Rikabs kontrollanter lever farligt

Publicerad

Radiotjänsts 50 kontrollanter lever farligt och ledningen förhalar frågan om larmutrustning för de anställda. Detta enligt ett skyddsombud som anmält företaget till Arbetsmiljöverket.

Under 2016 rapporterades 20 incidenter in till Radiotjänst från kontrollanter, som besökt folk i deras bostäder. Fem handlade om fysiskt våld i samband med besöken och TV-avgiftskontrollen och de andra om hot.

”Oerhörda risker”

Skyddsombudet Tobias Brolin skriver i en anmälan till Arbetsmiljöverket att ”avgiftskontrollanterna genomför dagligen oanmäld TV-avgiftskontroll mot helt okända personer vilket medför oerhörda risker. Kontrollanten bemöter dagligen hotfulla alkohol–och narkotikapåverkade, kriminella, pyskiskt sjuka och andra som är fientligt inställda till Radiotjänsts verksamhet”.

Han kräver att dubbelbemanning ska införas och att kontrollanterna ska få personlig larmutrustning, en fråga som han menar att ledningen förhalat.

”Förhalar ingenting”

Dessutom vill han se ett system för närvarokontroll av kontrollanterna för att Radiotjänst ska veta var de de befinner sig under dagarna.

– Jag har inga kommentarer till det här just nu. Arbetsmiljöverkets utredning pågår, säger Tomas Brolin till SVT Nyheter Norrbotten.

Andra yrken mer riskfyllda

Men vd:n Carl-Gustav Johansson reagerar starkt på kritiken.

– Vi förhalar ingenting. Det kan jag absolut dementera. Varje incident tas upp och behandlas i vår arbetsmiljökommitté. Men när det gäller skrivelsen till Arbetsmiljöverket så har jag inte läst den och kan inte kommentera den.

Hur ser du på arbetsmiljöfrågor?

– Vi tar det på största allvar och gör allt som står i vår makt för att undanröja de risker som eventuellt finns.

Lever kontrollanterna farligt?

– Vi har hållit på med den här verksamheten sedan mitten på 90-talet och det är väldigt få incidenter som förekommit. Det finns många andra yrken som är betydligt mer riskfyllda, så kan jag säga, säger Carl.-Gustav Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.