Riksbanken svarar

Publicerad

Nordnytt har ställt frågor till Riksbanken om falskmynt.

-Vad gör man om man kommer över ett falskt mynt?

-Om man hittar en falsk sedel eller ett falskt mynt ska man gå till polisen och polisanmäla det, eftersom det är ett brott att förfalska sedlar och mynt.

Falsk enkrona smädar kungen

– Är olagligheten jämförbar med en falsk sedel?

-Ja, lagen gör ingen skillnad på om man förfalskar en sedel eller ett mynt.

-Vad krävs för att tillverka ett sådant mynt? Vad behövs?

Det är lite svårt att svara på när det gäller just det här myntet eftersom vi bara har sett det på bild. Men det är klart att det krävs både tid och utrustning för att göra en förfalskning som det här vi sett på bild..

-Hur ser Riksbanken på sannolikheten att det finns fler av samma sort?

-Vi har ingen uppfattning om hur många mynt av denna sort som kan finnas. Vad vi vet idag så rör det sig endast om ett fåtal mynt. Men detta är ytterligare ett skäl till att det är viktigt att man anmäler förfalskningar till polisen.

-Hur vanligt är det med falska mynt?

-Det är mycket ovanligt med förfalskade mynt. När det gäller sedlar hittades förra året totalt  562 fall stycken vilken är mycket få om man jämför med antalet sedlar i omlopp som är cirka 340 miljoner stycken.

-Finns det något värde på myntet?

-Nej, det är ett falskt mynt.

-Gör Riksbanken något särskilt när sådant här uppdagas?

-Det är en sak för polisen eftersom det är ett brott., men vi samarbetar kontinuerligt med polis och SKL ( Statens Kriminaltekniska laboratorium)  när det gäller förfalskade sedlar och mynt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falsk enkrona smädar kungen

Mer i ämnet