Hör Anna Pohjanen, chef division närsjukvård om att symptomfria bokar tider för provtagning. Foto: Anders Hjertström/SVT.

Risk att symptomfria testar sig på fredag för att ”rädda” julhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten är oroade att folk utan symptom bokar in sig för självtester för covid-19 på fredag för att på det sättet kunna se sig som smittfria inför julhelgen.

– Just nu ser vi att det bokats ett antal tider för provtagning nu på fredag trots att nästan ingenting bokat i början av veckan, säger Anna Pohjanen, chef division närsjukvård Luleå och Boden.

Symptomfria ska inte testa

Självtester för covid-19 ska bara göras om man har symptom. Men nu ser regionen alltså tendenser på att människor bokar in sig för tester för att på det sättet kunna se sig själv som fria från smitta inför julhelgen.

– Risken är att ett negativt prov ”räddar” julhelgen och att man då är oförsiktig hur man umgås under julen. Om jag som symptomfri tar ett prov idag betyder det inte att jag inte smittar i morgon.

Regionen är också oroade över att symptomfria tar provtagningsplatser från de som verkligen behöver testa sig.

Hör Anna Pohjanen, chef division närsjukvård om att symptomfria bokar tider för provtagning i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.