LLT uppmanar bussresenärer att ta sig till jobbet med bil, cykel eller genom att promenera. Foto: SVT

Så gör du för att åka buss – nya regler gäller om du åker med LLT

Uppdaterad
Publicerad

Risk för coronasmitta har fått LLT, Luleås Lokaltrafik, att införa nya regler som gäller omgående för alla som åker buss.

– Vi måste skydda våra busschaufförer. De är nyckelpersoner för att folk ska kunna ta sig till arbetet och skolan, säger Anna Kowal Lindbäck, kommunikationschef på LLT.

Bussresenärerna ska kliva in genom mittendörrarna för att komma så långt ifrån busschaufförerna det bara är möjligt. Dessutom spärrar LLT av sätena som är närmast chaufförerna.

Coronaviruset i Norrbotten

– Kollektivtrafiken är så otroligt viktig för att samhället ska fungera. Rullar inte kollektivtrafiken är det många som får svårt att ta sig till jobbet, säger Anna Kowal Lindbäck.

Uppmanar till mindre bussåkande

LLT följer Folkhälsomyndigheten och andra myndigheters rekommendationer för att hindra coronasmitta.

Finns det inte en risk att bussresenärerna nu kommmer närmare varandra i bussen och att coronaviruset riskera ratt spridas på grund av Det

– Den risken finns. Från LLT:s sida uppmanar vi  folk att undvika att ta bussen om de istället kan åka bil, cykla eller gå till jobbet, säger  Anna Kowal Lindbäck.

Färre åker buss

Är det färre som åker med lokaltrafikens bussar nu  jämfört med  ett normalläge?

– Ja, av naturliga skäl så märks det på linjen tilll Luleå Airport och även på andra linjer åker färre passagerare, men jag har ingen statistik i nuläget, säger Anna Kowal Lindbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet