Rivningen av Kiruna börjar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen började rivningen av Kiruna. Det är ett historiskt steg i flytten av Kiruna när de första tegelröda hyreshusen i bostadsområdet Ullspiran nu rivs.

Många boende har redan flyttat ut till nya eller gamla bostäder, men i de intilliggande gårdarna finns fortfarande ett fåtal fasta boende samt ett större antal tillfälliga hyresgäster, som till exempel studenter och entreprenörer.

Kvarteret Ullspiran ingår i en gruvstadspark som nu skall öppnas. Det mesta av rivningsmassorna blir kvar i ett slags ståltrådkorgar, eller så kallade gabioner. Det är en del i ett konstprojekt som ska lämna ett kublandskab efter byggnadernas huskroppar.

Kiruna flyttar

3000 lägenheter ska rivas

Totalt är det 3 000 lägenheter som kommer att rivas i Kiruna under flytten. Det gamla stadshuset rivs och helt nytt byggs, men mycket att det som finns i stadshuset tas tillvara och sätts in i det nya som skall stå klart 2017. Planen var att stadshuset skulle flyttas i en bit, men det visade sig vara teknisk omöjligt, istället byggs det upp på nytt.

Helt nytt centrum

Även stadskärnan rivs och byggs upp i ny skepnad tre kilometer österut.

– Helst skulle vi vilja stänga centrum på fredag och öppna det nya på måndag, men det är många frågor som vi nu måste ta ställning till säger Christer Winsa på Kiruna Kommun, projektledare för stadsflytten.

– Vi har hållit på att  flytta  Kiruna i 100 år sedan gruvan öppnades, och vi kommer att hålla på 100 år till säger Christer Winka.

Vad stadsflytten i Kiruna kostar är omöjligt att svara på. LKAB har avsatt flera miljarder till flytten när en ny stad nu skall byggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flyttar

Mer i ämnet