Romansbedragarna dyker upp på kontaktsajter där de sedan hittar sina offer som de lurar på pengar. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Leo Sellén/TT

Romansbrott – ett bedrägeri som ökar

Uppdaterad
Publicerad

Bedrägerierna ökar i hela landet – inte minst romansbrott. Nu har man öppnat ett bedrägericenter i Norrland för att komma åt problemen.

– De vanligaste skulle jag vilja hävda är bedrägerier på köp- och säljsajter och vi har också ett antal  investeringsbedrägerier och romansbedrägerier, säger Mats Ekman som är gruppchef bedrägerier i Luleå.

Bedragarnas täckmantel är kärlek

Romansbedragarna dyker upp på kontaktsajter där de sedan hittar sina offer som de lurar på pengar i kärelekens tecken.

– Det vill säga nu för tiden kanske man inte träffas på dans utan det är på nätet det finns olika kontaktsajter och tyvärr har ju bedragarna sett att det här är ett fint forum att söka kontakt på, säger Mats Ekman.

Luras på miljoner

Många luras på hundratusentals kronor och i vissa fall miljoner, enligt Mats Ekman.

– Man blir helt enkelt kär i någon och så ska man hjälpa dem. Det kan låta konstigt, men man ska tänka på  att en del är väldigt ensamma och när då någon plötsligt visar en total kärlek, visserligen via mail, då faller många. Både män och kvinnor, säger han.

Hur många romansbrott ligger på era bord i Norrbotten nu?

– Vi har väl en tio, femton sådana ärenden just nu, säger Mats Ekman

Hopp om att lösa fler brott

Men nu hoppas man på en högre uppklarningsprocent vid de olika bedrägerierna då man nyöppnat ett bedrägericenter i Norrland.

– Vi vill få ett helhetsbegrepp på hur bedrägerisituationen ser ut i hela regionen. Att vi jobbar på samma sätt över hela linjen och att vi får en snabbare genomströmningsprocess, det är tankemodellen, att man på så sätt får en bättre uppklarningsprocent, säger Mats Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.