Rovdjdursexperten Benny Gäfvert säger att björnvargskramen är häpnadsväckande och unik om djuren faktiskt har närkontakt. Foto: Pressbild/WWF

Rovdjursexperten om björnvargsmötet: ”Häpnadsväckande om det är kontakt”

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Winbjörk från Tjautjas har fångat ett drömskt foto i naturen där en björn och en varg ser ut att gosa in sig i en kram. WWF:s rovdjursexpert Benny Gäfvert säger att det är vanligt att djuren stöter på varandra. Men då handlar det inte om kärlek utan snarare i konkurrens om mat.

Tidigare under dagen publicerade vi naturfotografen Magnus Winbjörks bild på björnvargskramen. Ett möte mellan två rovdjur som inte sällan har ett ont öga till varandra.

– Det är inte ovanligt att dessa djur stöter på varandra. Björnen är överlägsen i styrka men är det flera vargar kan de störa och trötta ut en björn i kamp om föda, säger Benny Gäfvert.

”Häpnadsväckande och unikt”

I dessa tider, när björnen nyss vaknat upp från en lång vintervila och förlorat upp till 40 procent av sin kroppsvikt, så kanske vargen skulle ha kunnat delat ut en blåtira. Men just det här mötet verkar ha varit ömt i ordets andra bemärkelse.

– Jag skulle säga att det är häpnadsväckande och unikt om det sker en närkontakt. Men bildens kvalitet gör det svårt att bedöma om vargen står i förgrunden eller om djuren faktiskt har närkontakt, säger han.

Själva platsen där mötet ägde rum har sin naturliga förklaring.

– I Finland finns det flera aktörer som har gömslen där man lägger ut mat på så kallade åtlar. Dit kan man åka och fota de stora rovdjuren och där är de vana att mötas.

Inte övertygad – än

Magnus Winbjörk är fortfarande ute i skogen och fotar. På grund av begränsad mobiltäckning har han än så länge bara kunnat dela en lågupplöst bild. Originalet dröjer tills han är tillbaka i Tjautjas utanför Gällivare.

Utifrån din erfarenhet, kramar björnen och vargen varandra?

– Jag bedömer det som osannolikt. Men det ska bli spännande att se originalbilden, säger Benny Gäfvert.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar naturfotografen Magnus Winbjörk vad som grämer honom efter det spektakulära djurmötet i skogen. Foto: Magnus Winbjörk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.