Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Fritidsbankens Hans Larsson om vilka prylar som går åt först i Luleå. Foto: Erica Larsson/SVT

Rusning till kickbikes och käpphästar i Luleå – gratis fritidsprylar lånas ut

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsbanken i Luleå lånar ut begagnad sport- och fritidsutrustning gratis. Det är allmänheten som lämnat in den och det kan handla om ishockeyutrustning, ridhjälmar, badmintonracket och cyklop – och efterfrågan har ökat rejält.

Tidigare huserade utlåningen på flera ställen i Luleå men i slutet av oktober 2021 gick flyttlasset Porsöhallen.

– Pandemin har gjort att många suttit instängda i nästan två år. Det här är ett bidrag till folkhälsan eftersom man får möjligheten att röra på sig och man låna utrustningen i två veckor, säger Hans Larsson som jobbar på Fritidsbanken Luleå.

”Lånade vi ut 26 artiklar i timmen”

Under februari och mars var det extra högt tryck i butiken och man har hittills lånat ut 3 300 artiklar. Det kan jämföras med tidigare år under samma period och då har det handlat om ungefär 800 prylar.

– När det var som mest kunder så lånade vi ut 26 artiklar i timmen plus att vi ibland skulle ställa in och justera slalomutrustningar, säger Hans Larsson.

”Annars hade det inte gått”

Trycket på butiken var så högt att verksamheten behövde förstärkning för att mäkta med.

– Som tur är så började Kristin Nilsson, som till vardags pluggar vid universitetet, att jobba extra här. Annars hade det inte gått. säger Hans Larsson.

Simfötter och cyklop

Under sommaren går det att låna utrustning över dagen  på Södra hamnplan, i Luleå skärgård och på öarna Kluntarna, Småskär och Junkön under högsäsong. Då brukar det exempelvis finnas kubb, kickbikes, käpphästar, tennisracket, simfötter och cyklop.

I klippet ser du vilka låneprylar som går åt först och varför så många lånar fritidsutrustning.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera här.

Fritidsbankerna i Norrbotten:

• Luleå

• Filial i Råneå

• Boden

• Älvsbyn

• Överkalix

• Haparanda

• Jokkmokk

• Kiruna

Sammanlagt finns det cirka 110 fritidsbanker i hela Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.