Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leslie Bailey (SD) var ensam i partilokalen i Luleå när röd rök spred sig in i byggnaden. Hör honom berätta om händelsen i videoklippet. Foto: Sverigedemokraterna, Amanda Liikamaa/SVT

Burk med röd rök kastades mot Sverigedemokraternas lokal i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

En pyroteknisk burk, som det kom röd rök ur, kastades under lördagen mot Sverigedemokraternas lokal på Örnäset i Luleå. Enligt polisen har ingen person skadats och i nuläget är ingen anmälan upprättad.

Larmet om en rökutveckling vid Sverigedemokraternas partilokal på Örnäset kom till polisen under lördag förmiddag.

– Det är en mindre burk som det kommit röd rök ur och det är ovisst vem som ställt dit den, säger Elisabeth Glaas, kommunikatör på polisen i region Nord.

Enligt polisen har händelsen inte orsakat skador på fastigheten och ingen person ska ha skadats av röken. Ingen anmälan är upprättad i nuläget.

”Jag fick panik”

I samband med händelsen var kommunpolitikern Leslie Bailey (SD) ensam i lokalen och förberedde inför en fikaträff med pensionärer. Han berättar att ett större sällskap var utanför på gatan när det plötsligt kastades något mot dörren.

– Jag fick panik. Jag kände rök komma in, och jag har kol så har svårt att andas då, så jag sprang till dörren och drog igen den, säger han.

Per Göransson, distriktsordförande för SD i Norrbotten, fick direkt veta om händelsen och tycker det ”känns som en klar upptrappning av våldet mot oss politiker”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Göransson, distriktsordförande för SD i Norrbotten, kommentera attacken mot deras partilokal i Luleå. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Han anser även att det är illa att någon kastat burken mot lokalen när äldre kan vistas där.

– Det finns de som är upp mot 80 år och de är försvarslösa, de har ingen chans att springa ikapp. Det är som att ge sig på äldre personer, säger Göransson.

Hör Leslie Bailey berätta om sin upplevelse i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.