En begravningsbyrå har planer på att skjuta upp aska från avlidna i rymden. Det skulle ske från rymdbasen Esrange – men planerna ifrågasätts. Foto: Fenix/Esrange

Rymdbegravning – bokningarna får vänta

Uppdaterad
Publicerad

Begravningsbyrån Fenix har lanserat en ny tjänst där ska man låta rymdbasen Esrange skjuta upp askan och sprida den i rymden.
Men för Esrangechefen kom kampanjen som en överraskning.

Drömmer du om att få din sista viloplats i rymden? I måndags lanserade Fenix begravningsbyrå konceptet ”Rest in space” och på hemsidan kan man redan nu planera och beställa begravningen i rymden. De första uppskjutningarna ska ske under 2018 och de anhöriga ska i vissa fall kunna vara med vid uppskjutningen.

Begravningsbyrån skickade samtidigt ut ett pressmeddelande med samma innehåll som har publicerats i ett stort antal tidningar. Men det finns minst sagt många frågetecken kring nyheten.

Finns inget samarbete

Enligt Lennart Poromaa, platschef vid rymdbasen utanför Kiruna, finns det inte något samarbete eller någon affärsuppgörelse med Fenix om rymdbegravningar.

– De har gjort förfrågan hos oss för ett år sedan och vi har lovat att återkomma. När man läser på hemsidan får man uppfattningen att projektet flyger och det bara är att börja boka, säger han.

Han säger att det är olyckligt att begravningsbyrån använder SSC, som driver rymdbasen, i sin marknadsföring på det här sättet och att det är långt ifrån troligt att det blir några rymdbegravningar vid Esrange.

– Man måste fråga sig om det här är något som vi som statligt bolag ska hålla på med. Det måste under alla omständigheter passera koncernledningen.

Hitta en överenskommelse

Charlotte Runius, grundare och vd vid Fenix, säger att hon inte vill förekomma SSC i sina diskussioner och säger att de för samtal med flera möjliga aktörer, både i Sverige och utomlands, utan att vilja precisera vilka de andra aktörerna är.

Men på hemsidan står det att uppskjutningarna ska ske från Kiruna och där finns bara SSC?

– Om vi ska skjuta från Sverige skulle det självklart vara från Kiruna, men det bygger naturligtvis på att vi kommer överens med dem om förutsättningarna.

Har ni över huvudtaget pratat med SSC innan den här lanseringen?

– Självklart har vi det, men om det har blivit något missförstånd där är det inget jag vill rusa på med. För vår del finns det också andra aktörer som är intresserade.

Tiotal intresserade av rymdbegravning

Hur många är det som har anmält sitt intresse?

– Sedan lanseringen för en vecka sedan har vi fått in ett tiotal anmälningar.

Hur troligt är det att har kommer igång om jag ringer tillbaka om ett år?

– Det tror jag absolut att vi har gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer