Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det krävs större och kraftigare raketer för att få upp satelliter i omloppsbana jämfört med de som skjuts upp i dag. Nu samlas rymdfolk vid Esrange i Kiruna för ett innovationsforum. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här byggs Sveriges nya rymdhamn – satellituppskjutningar närmar sig vid Esrange

Publicerad

Det är bara något år kvar innan satelliter ska börja skjutas upp från Esrange i Kiruna. Och det har börjat märkas både på rymdbasen och inom rymdbranschens alla grenar.

Under två dagar samlas rymdfolket till ett innovationsforum.

På Esrange har själva infrastrukturen för raketuppskjutningarna börjat växa fram i något som de själva benämner som en rymdhamn. Det krävs betydligt större och kraftigare raketer för att få upp satelliter i omloppsbana jämfört med de sondraketer som skjuts upp i dag.

Men det är inte bara byggnader och ramper som växer fram. Även nya raketföretag etablerar sig i en stadig takt. Bland dem finns exempelvis tyska Isar aerospace som redan nu har ett 15-tal personer anställda i Kiruna.

– Vi växer med med ungefär en anställd i månaden och kommer att fortsätta så under framöver. Verksamheten växer och så även personalstyrkan, säger Josef Fleischmann, operativ chef vid Isar.

Rymdeliten på plats

Just nu testar Isar raketmotorer på Esrange men förhandlar samtidigt om att också skjuta upp raketer från platsen i framtiden.

Men möjligheten att skjuta upp satelliter intresserar även andra segment inom rymdbranschen. Rymdinnovationsforum (Space innovation forum)hålls två gånger om året och samlar representanter för såväl rymdteknik som forskning, utbildning och näringsliv.

”Ska stärka hela vårt ekosystem kring rymd”

Den här gången är intresset ovanligt hett och diskussionerna särskilt intensiva.

– Vi kommer att tala om hur vi ska stärka hela vårt ekosystem kring rymd. Här är det många spelare som måste vara med, säger Johanna Bergström Roos, projektledare för RIT, ett projekt för innovationer och tillväxt inom rymdsektorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet