Bengt Hultqvist. Foto: SVT

Rymdforskning firar 60 år

Publicerad

Institutet för rymdfysik, IRF, firar i dag att institutet har bedrivit rymdforskning i 60 år.

Institutet startade upp verksamheten i Kiruna den 2 juli 1957, det var Kungliga vetenskapsakademin som startade upp Kiruna geofysiska observatorium.

Rymdfysikern Bengt Hultqvist rekryterades som den förste föreståndaren för Kiruna geofysiska observatorium som senare blev Institutet för rymdfysik, han hade posten fram till 1994.

Stolt över utvecklingen

Hultqvist är en av flera inbjudna gäster som är med och firar 60-årsjubileet.

– Jag är överväldigad i min glädje över utvecklingen. Vi är snart den enda forskningsorganisation i Europa inom det här området som nästan har utvecklats bäst av alla, säger han.

Känd för norrskensforskning

IRF bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, rymdteknik och atmosfärfysik. Norrskensforskning är en verksamhet som IRF kanske är mest känd för bland allmänheten.

Institutet deltar i många experiment med instrument ombord på satelliter som ökar kunskapen om norrskensprocesser i jordens magnetosfär. Men IRF deltar även med instrument ombord på satelliter som ger mer kunskap om till exempel Mars och Jupiter.

Uppskjutningar till solen

Dagens föreståndare, professor Stas Barabash, berättar i ett pressmeddelande att IRF är starkare än någonsin som deltar med 12 instrument i jordens magnetosfär och Mars just nu. Även flera rymdfarkoster med instrument från IRF väntar på uppskjutning till Merkurius, solen, månen och Jupiter.

Verksamheterna bedrivs vid huvudkontoret i Kiruna men även i Umeå, Uppsala och Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer