Studenterna uppmuntras att bli astronauter

Uppdaterad
Publicerad

När rymdstyrelsens generaldirektör i dag besökte Rymdgymnasiet i Kiruna uppmanade han eleverna att jobba mot drömmen att bli astronaut för det är deras ålderskategori som står på tur.

Olle Norberg var en bidragande orsak till att Rymdgymnasiet startades i Kiruna i januari 2001 och när han i dag föreläset där så ville han inspirera eleverna att studera inom rymdverksamheten.

– Rymdgymnasiet är jätteviktigt, det är en unik utbildning i Sverige. Ungdomar som har intresset för rymden får möjlighet att förbereda sig för universitetsutbildningar inom ett område, säger han.

Vill doktorera

– Jag vill doktorera i astrofysik eller astrobiologi och jobba med det i framtiden så det var intressant att lyssna på honom och få en inblick i Sveriges rymdindustri, säger Malin Petersson på rymdvetenskapsprogrammet.

Olle Norberg berättade att Rymdstyrelsen uppdrag är bland annat att inspirera ungdomar att välja rymdbanan i sina studier och passade på att släppa en nyhet och en uppmuntran till ungdomarna – att de är i rätt ålder för att kunna bli Sveriges nästa astronaut.

– Det är tio år sedan vi hade en rekrytering till en astronaut förra gången i Europa. De här studenterna kommer att vara i rätt ålderskategori för att kunna söka till att bli en astronaut om tio till femton år. Det är inte omöjligt, det gäller att ha drömmar och visioner och att ha den drivkraften hjälper studenterna i deras karriär säger Olle Norberg generaldirektör på Rymdstyrelsen.

”Vore jättecoolt”

– Det var en inspirerande föreläsning, alla vi som går här är intresserade av rymden och drömmen är naturligtvis att bli Sveriges nästa astronaut säger Pontus Staaf på rymdteknikprogrammet.

– Astronaut vore jättecoolt man är ju i rätt ålder och det finns hopp, men man ska ju klara av alla tester. Det är mycket som ska stämma för att man ska kunna bli astronaut, men det är ju högsta drömmen få vara i rymden, säger Malin Petersson på rymdvetenskapsprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.