Sverigedemokraten Eric Palmqvist, Gällivare, ser ut att komma in i riksdagen. – Det är överväldigande och stort att få väljarnas förtroende, säger han. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nya norrbottningar in i riksdagen

Publicerad

Norrbottningarnas röster i riksdagsvalet visar att Moderaterna, Centern och Sverigedemokrarerna får in nya kandidater, enligt det preliminära resultatet.

De  nya namn som ser ut att komma in i riksdagen, beroende på hur kryssen faller, är: Mattias Karlsson (M), Luleå, Linda Ylivainio (C), Övertorneå och Eric Palmqvist (SD), Gällivare.

– Det är överväldigande och stort att få väljarnas förtroende, säger Eric Palmqvist (SD).

Varför tror du att ni har gått framåt?

– Väljarna har tagit till sig att vi vill satsa på infrastrukturen i Norrbotten. Vi behöver bra vägar och kommunikationer. Sedan ska man inte sticka under stol med att Socialdemokraterna har gjort ett dåligt val och deras väljare tycker inte att de borgerliga partierna är ett alternativ utan de har istället valt oss.

”Tror utlandsrösterna avgör”

Mattias Karlsson (M), oppositionsråd vid Region Norrbotten, ser också ut att kunna få en plats i riksdagen.

– Det är riktigt spännande, men jag väntar med att skära upp tårtan tills alla kryssen är räknade. Jag tror att det är utlandsrösterna som kommer avgöra i slutändan och då kommer vi att ligga bra till, säger han.

Glad i dag är också Linda Ylivainio, Centerpartiet:

–  Vi får se hur kryssrösterna faller, det är många inom Centerpartiet som har drivit personvalskampanj. Även om jag inte tar ut någonting för egen del är jag glad att partiet har lyckats så bra i det här valet, säger hon.

Socialdemokraterna tappar

Socialdemokraterna tappar ett mandat och går från fem till fyra mandat. Från Socialdemokraterna är det Sven-Erik Bucht, Karungi, Ida Karkiainen, Haparanda, Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, och Emilia Töyrä, Kiruna, som får ta plats i riksdagen enligt det preliminära resultatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet