Anne Jakobsson (S) blir det nya kommunalrådet i Överkalix. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

S får egen majoritet i Överkalix: ”Tror att vi verkar mer trovärdiga”

Publicerad

Överkalix är den enda norrbottniska kommunen där socialdemokrater fick egen majoritet i kommunfullmäktige.

Efter fyra år vid makten får Vänsterpartiet och Centerpartiet lämna kommunhuset i Överkalix. Centern backade med hela 11,5 procentenheter och Vänsterpartiet med 6 procentenheter.

– Vi steg ju väldigt mycket förra valet och var uppe i 24 procent. Nu är vi nere på tolv procent och halveras, vi gör faktiskt det sämsta valet som jag kan minnas, i alla fall sedan 1998, säger Mikael Larsson (V), kommunalråd i Överkalix.

Mikael Larsson (V), kommunalråd Överkalix.

Vad beror det på?

– Vi har nog inte riktigt lyckats. Jag kan tänka mig en del vallöften vi hade, älldreomsorgsfrågan är en av dem. Det är svårt att analysera så här direkt efteråt.

Självkritisk

Sarah Karlsson (C), vice kommunalråd Överkalix.

Vice kommunalrådet Sarah Karlsson (C) är självkritisk.

– Jag känner att jag hade kunnat vara bättre på att kommunicera ut våra tankar. Men i såhär förstaskedet är man dödstrött och vi har inte gjort någon djuplodande analys. Det får vi sätta oss ner och göra, Sarah Karlsson (C), vice kommunalråd Överkalix.

S tar över

Socialdemokraterna fick 53 procent av rösterna och därmed blir socialdemokraternas Anne Jakobsson (S) det nya kommunalrådet i Överkalix.

– Jag tror att det är så att de som nu sitter hade gett för stora löften inför förra valet. Jag tror att vi verkar mer trovärdiga, säger Anne Jakobsson (S).

Vad är det första du ska göra när du bli kommunalråd?

– Det första vi ska göra är att sätta oss ner och titta på varför ekonomin läcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet